Ontsnappen uit de ratrace van de moderne maatschappij? Zo deed ik het!

Het is niet altijd makkelijk om jezelf staande te houden in de drukte van de huidige samenleving. Er wordt op alle vlakken veel van ons gevraagd en afleiding ligt op de loer. We lijken continue te moeten presteren en soms lijkt het zelfs of mensen die ‘druk-zijn’, de mensen zijn waar we tegen op moeten kijken. Niets is minder waar als je het mij vraagt.

Afgelopen jaren heb ik hard gewerkt om (weer) in balans te komen en heb ik mijn leven aardig omgegooid. Ik wilde niet meer mee in de ratrace van de moderne maatschappij. Niet meer continue aan-staan, rennen van afspraak naar afspraak om vervolgens aan het einde van de dag te denken ‘Wat heb ik nou eigenlijk gedaan’? Benieuwd hoe ik mijn ontsnapping uit de ratrace van de moderne maatschappij heb aangepakt? Ik deel de stappen heb ik gezet (en die jij ook kunt zetten!).

Focus creëren door heldere persoonlijke kaders op te stellen 

Rust, focus en energie. Dat waren mijn drie focus woorden van het afgelopen jaar. Deze stonden voor mij centraal bij de keuzes die ik maakte. Ik paste deze op zoveel mogelijk aspecten toe. Op zowel de kleinere keuzes, zoals ga ik wel of niet naar die verjaardag. Als op de grotere keuzes die ik maakte (ga ik wel of niet voor deze baan of opdracht) paste ik ze toe. Ik stelde mezelf de volgende vragen: draagt dit bij aan meer rust? Draagt dit bij aan meer focus in mijn dag/week/leven? Voel ik mij energieker door dit te doen? / Krijg ik hier energie van? Deze persoonlijke kaders helpen mij enorm bij het maken van keuzes en om focus aan te brengen.

Het vinden van mijn eigen kompas

Voor nog meer richting maakte ik gebruik van een oefening uit het boek – Drive Train je Stoïcijnse mindset – van Mark Tuitert. In hoofdstuk 9 schrijft hij over het vinden van je kompas en je doelen. Een mooi inzicht? Het gaat niet om het bereiken ervan, maar juiste om de weg ernaar toe. Hoe ga ik mijn bestemming bereiken? Wat vind ik belangrijk? Hoe bepaal ik mijn koers. Het hielp mij om na te denken over waar ik heen wil.  

Ik gebruikte de KAPLIN-driehoek voor meer richting. Dit hielp mij enorm te bepalen wat mij mijn karakter past, waar ik plezier van krijgt en waar mijn interesses liggen. Wil je deze ook toepassen? Onderaan deze blog deel ik de opdracht met je! Want het is zeker goed om na te denken over waar je heen wilt voordat je op pad gaat, maar besef dat je pas echt weet of je de goede richting te pakken hebt als je ook daadwerkelijk vertrekt. Dus kom in beweging!

Krijg ik hier energie van?

Krijg ik hier (positieve) energie van of kost dit mij energie? Deze vraag ging ik mezelf steeds vaker stellen bij het maken van keuzes. Ik paste dit toe op verschillende thema’s: zowel in werk als privé. Een sportles. Een afspraak met vriendinnen. Een verjaardag. Door mezelf bewust te worden van het feit of iets mij energie geeft of energie kost, koos ik er steeds vaker om bepaalde dingen niet te doen. 

Weg met de innerlijke drilsergeant

Jij hebt er vast en zeker ook één. Een innerlijke herrieschopper, innerlijke criticus of hoe je het ook wilt noemen. Ik kwam erachter dat er diep van binnen regelmatig een schreeuwde drilsergeant in mij schuilde. Deze innerlijke criticus was niet snel tevreden en braakte regelmatig een negatieve brei van oordelen en negativiteit over mij uit. Toen ik mij hiervan bewust werd, kon ik het van een afstandje gaan bekijken en me er niet te veel door mee laten slepen. En dat gaf me toch een rust! Wat heerlijk om niet meer continue alles perfect te willen doen. Gewoon een tandje minder doen en wat milder zijn naar jezelf. 

Dit ging jammer genoeg niet van de een op de andere dag en het is nog regelmatig hard werken om ermee om te gaan. Mijn innerlijke drilsergeant komt af en toe nog met de zweep aan en dan probeer ik haar maar even uit te laten razen en het niet te serieus te nemen. En dat gun ik iedereen!

Luisteren naar mijn lichaam & een tijdje helemaal niets

Ik ben een aantal keren al na korte tijd van baan gewisseld. Om vervolgens (steeds) tot de conclusie te komen dat het toch niet was wat ik wilde. Het werk leek te veel op het werk dat ik ervoor deed (wat ik juist niet meer wilde). Er werden toch (weer) te hoge eisen aan mij gesteld. Men bleek weer op zoek was naar een schaap met vijf poten. Ik besloot te luisteren naar de signalen van mijn lijf. Al snel na het starten van een nieuwe uitdaging merkte ik dat ik (weer) lichamelijke klachten kreeg. Ik ging slechter slapen, meer piekeren, had veel last van hoofdpijn en kwam al snel uitgeblust thuis. Dit was nou precies wat ik niet wilde in een baan! Op papier leek de baan precies wat ik zocht, maar in de praktijk bleek de rol niet te passen in de uren die ik beschikbaar had. 

Dit keer besloot ik om eerlijk naar mezelf te zijn en te stoppen. Er viel een last van mijn schouders! In plaats van door te ploeteren en weer in de 6e versnelling door te gaan, besloot ik dat het oke was om te stoppen. Om even stil te staan. Ik besloot om niet weer ‘hup door te gaan’ naar de volgende baan, maar bewust wat tijd voor mezelf te nemen. En ‘niets te doen’. Nouja: niet direct weer een betaalde baan te zoeken. Ik sprak mijn spaargeld aan en koos ervoor om even geen inkomen te hebben, maar mezelf tijd en ruimte te geven om echt op te laden.

De keuze voor een totaal andere baan

Naast ‘niets-doen’ leek het mij fijn om iets te doen waarbij ik niet ‘met mijn hoofd’ hoefde te werken. Ik wilde iets doen waarbij ik fysiek werk deed, met mensen werken en veel buiten was. Ik ging o.a. aan de slag als vrijwilliger bij een zorgboerderij. Dit beviel goed! Van beide kanten. Ik werd gevraagd om er te komen werken als groepsbegeleider. En ik zei ja! Zo ging ik van een ‘echte kantoor baan’, naar werk waarbij ik veel buiten was, met mensen (en dieren) werkte, in de tuin kon werken en heel veel afwisseling had. En ja, ook een heel ander salaris wat daarbij hoort. Maar de vrijheid en het stressvrijer leven wat erbij komt is het op dit moment meer dan waard! 

De bewuste keuze om minder te werken

Naast de keuze om iets totaal anders te gaan doen op werkgebied, heb ik ervoor gekozen om minder uren te werken. Deze keuze kwam deels doordat ik vanuit mijn burn-out nog steeds niet voldoende energie had om full-time te werken. Maar daarbij merkte ik dat ik het op dit moment ook belangrijk vond om tijd te hebben voor andere dingen. Tijd voor familie, tijd om te sporten en in de natuur te zijn, tijd om te lummelen. Ik weet dat dit niet financieel niet voor iedereen is weggelegd en prijs mezelf dan ook gelukkig dat ik deze keuze kan maken. Echter geloof ik dat er vaak meer ruimte is om minder te werken (en dus minder te verdienen) dan je in eerste instantie denkt. Want in de praktijk is het vaak ook zo dat hoe meer je verdiend, hoe meer je uitgeeft. Je leeft naar wat je hebt. En het helpt echt om je een stuk minder opgejaagd te voelen.

Tijdig een pauze inlassen

Een belangrijke les uit het boek van Tony Crabe: Las regelmatig een pauze in. Juist op de momenten dat je het gevoel hebt dat je daar eigenlijk ‘geen tijd’ hebt. Zo schrijft hij in zijn boek nooit meer te druk: “Als we door innerlijke stormen worden getroffen, lijkt het het beste om moedig door te ploeteren. Wie in de grip van dit soort emoties is, kan amper nog rationele beslissingen nemen en prioriteiten stellen. Het lijkt misschien dwaasheid om een pauze in te lassen, maar toch is dat wat we nodig hebben.” Mijn persoonlijke ervaring is dat dit klopt als een bus! Dus ploeter niet door, maar las die pauze in. Juist als je druk bent. Wil je ook minder druk zijn? Mijn leestips over minder druk zijn vind je hier.

Minderen met nieuws & social media

In de afgelopen jaren zette ik steeds meer vraagtekens bij het (dagelijks) volgen van het nieuws. Tijdens corona ging ik het nieuws steeds minder volgen. Soms meed ik het zelfs bewust. Het nieuws volgen verdween onbewust steeds meer naar de achtergrond. Naast mijn nieuwsconsumptie, ben ik afgelopen jaren mijn social media verbruik gaan verminderen. O.a. door de apps van mijn telefoon te verwijderen en uit te loggen in de browser. Ook postte ik zelf al een tijd geen content meer, wat het nog makkelijker maakte om er helemaal mee te stoppen. Nauwelijks social media gebruiken en minderen met het volgen van het nieuws geeft mij een hoop rust en tijd! Benieuwd hoe ik dit aanpakte? Lees meer over mijn ‘nieuwsdieet‘ en het minderen met social media.

Drukte de baas

Ontsnappen aan de ratrace van de moderne maatschappij gaat niet van de een op de andere dag. Of je op lange termijn slaagt om de drukte de baas te blijven en weet te ontsnappen aan de ratrace, staat of valt niet met een enkele terugval in je oude gedrag. Wel met hoe snel en met hoeveel vasthoudendheid je de draad van je gedragsverandering weer oppakt. Als je iets wilt veranderen is het belangrijk om helder voor ogen hebben welk gedrag je binnen welke context wilt veranderen. Begin klein. En denk na over welk gedrag de verandering die je nastreeft, tegenhoudt. Wellicht kunnen de stappen die ik heb gezet jou helpen om ook in een andere richting te bewegen. Weg uit de ratrace van de moderne maatschappij.

De valkuilen & wat levert het op?

De weg naar ontsnapping uit de ratrace was niet altijd makkelijk. Soms kwam mijn innerlijke criticus toch weer om de hoek kijken: ‘Moet ik niet meer werken’, ‘Verdien ik wel genoeg’, ‘Moet er niet een tandje bij’. Of ik vergat om op tijd een pauze in te lassen en moest ik weer zoeken naar de juiste balans. Maar zoals gezegd is een kleine terugval naar het oude gedrag niet erg.  Bewuster keuzes maken, anders omgaan met tijd en geld en regelmatig stilstaan bij wat echt belangrijk is heeft voor mij gezorgd voor focus. Minder moeten, heldere eigen kaders, een persoonlijk kompas en vaker een adempauze inlassen zijn belangrijke lessen die ik heb geleerd. Ze hebben mij geholpen om niet meer verzwolgen te worden in de drukte van de maatschappij.

Door je anders te gaan gedragen, doe je andere ervaringen op, waardoor je je anders gaat voelen. En als je wilt veranderen kan het helpen om wat langzamer te gaan leven. Op die manier geef je jezelf de tijd te om na te denken en iets anders te doen dan datgene dat je gister deed.

Zelf aan de slag met de KAPLIN-driehoek

Deze oefening komt uit het boek Train je Stoïcijns mindset van Mark Tuitert. In dit boek deelt hij 10 praktische lessen om aan de slag te gaan met een stoïcijnse mindset. Kaplin staat voor karakter, plezier & interesse. De oefening gaat als volgt:

  1. Pak een vel papier en teken een driehoek. Zorg dat je voldoende ruimte hebt om erin te schrijven.
  2. Bedenk welke drie woorden jou het meest definiëren. Schrijf de antwoorden op de driehoeken van de driehoek. Om je te helpen bedenk: Wat past bij jou karakter? Waar krijg je plezier van? Wat vind je interessant?
  3. Bedenk nu welke woorden erbij je opkomen die voldoen aan alle drie de antwoorden die je bij stap twee hebt gegeven.

Vervolgens probeer ik bij de dingen die ik doe deze elementen ernaast te leggen. Past het in deze driehoek of niet? Mijn eigen kompas werd als volgt: 

  • Zelfstandig: ik wil graag mijn eigen keuzes maken en niet dat alles al vastligt. Ik bepaal graag mijn eigen pad.
  • Creatief & afwisseling: ik vind het leuk om creatief bezig te zijn en houd van voldoende afwisseling. Dat heeft mij plezier.
  • Gezondheid, sport & welzijn: dit vind ik interessante thema’s. Ik vind het leuk om met sport en gezondheid bezig te zijn. En ook om met mensen te werken.

Meer inspiratie over persoonlijke ontwikkeling? Check de podcast luistertips.

“Denk niet te veel na over je purpose, zoek niet naar hele grote doelen. Doe liever wat bij jouw natuur past. Doe iets waarvan je het óók zou willen doen als je er niet voor betaald kreeg.”

Over givv

givv is voor iedereen die op zoek is naar meer balans en rust. Die klaar is met altijd aanstaan, gelijk reageren en gebrek aan focus. Of die het simpelweg zat is om mee te gaan in de ratrace van de moderne maatschappij. givv helpt je om op een laagdrempelige en leuke manier bewuster te leven.

Slow living happy giving
Met een klein gebaar kun je een groot verschil maken. Laten we wat meer om elkaar (en onszelf) geven. givv helpt je vertragen, stil te staan en misschien zelfs te genieten van het moment. De tijd nemen voor jezelf of voor iemand om wie je geeft. Want geven is leuk! givv’s motto: slow living, happy giving.

Updates & inspiratie

Hey, je bent helemaal tot beneden gescrold. Leuk! Dan vind je het misschien ook leuk om op de hoogte blijven? Wil je af en toe wat inspiratie & tips over slow living, onthaasten, innerlijke rust of bewuster leven in je mailbox ontvangen? Laat hier je gegevens achter. Je wordt niet overladen met mails. Pinky promise.