Het nieuws kijken. Ik groeide op met het idee dit je elke dag het nieuws kijkt. Dat hoort. ‘s Ochtends bij het ontbijt ging even het journaal en/of Goedemorgen Nederland aan. Want het is belangrijk om te weten wat er speet in de wereld. Toch? Toen ik op mezelf ging wonen nam ik deze gewoonte over. Ik keek elke ochtend naar het nieuws.
In de afgelopen jaren ging ik steeds meer vraagtekens zetten bij het dagelijks volgen van het nieuws. Tijdens corona merkte ik dat ik het nieuws steeds minder ging volgen en het soms zelfs bewust ging vermijden. Het nieuws kijken verdween dus onbewust al steeds meer naar de achtergrond. Als ik dan wel keek naar het nieuws keek, hield ik er vaak een neerslachtig of machteloos gevoel aan over. Nooit voelde ik erna beter of vrolijker. Ik was benieuwd wat er zou gebeuren als ik bewust helemaal zou stoppen met het volgen van het nieuws en social media niet zou gebruiken. Dus ging ik op nieuwsdieet en social media dieet. Twee maanden lang volgde ik geen nieuws, journaal en actualiteitenprogramma’s, gebruikte geen social media en onderzocht de impact hiervan op mezelf
Social media detox: dit leverde het op
We leven in een tijd waarin we vast zitten in onze eigen echoputten en filter bubbels. Daarom besloot ik om niet alleen het nieuws, maar ook social media twee maanden links te laten liggen. Social media gaf mij vaak hetzelfde gevoel als het kijken van nieuws. Ik voelde me nadat ik het bekeken had eigenlijk nooit beter dan daarvoor. Eerder schuldig of geïrriteerd over het feit dat ik weer zoveel ‘tijd verspilt had’ of onbewust verstrikt was geraakt in een infinity pool, waardoor ik eindeloos, doelloos bleef doorscrollen.
Eigenlijk ging het mij vrij makkelijk af om social media niet te gebruiken. Afgelopen jaren was ik mijn social media verbruik al steeds meer gaan verminderen, bijvoorbeeld door de apps van mijn telefoon te verwijderen en uit te loggen in de browser. Ook poste ik zelf al een tijd geen content meer. Wat het voor mij redelijk gemakkelijk maakte om er helemaal mee te stoppen. Geen social media gaf mij een hoop rust en tijd! Ik merkte wel dat ik moest oppassen dat ik geen andere dingen ging zoeken als vervanging van social media. Bijvoorbeeld het online zoeken naar goede deals voor tweedehands kleding of marktplaats afstruinen naar een nieuw meubel (wat ik niet nodig had…). Een aantal keren opende ik uit gewoonte toch (per ongeluk) LinkedIn, om er al snel achter te komen dat ik ook hier totaal niets mis. Als je jezelf al gestrest voelt, kan het helpen om bewuster om te gaan met social media of het een tijdje aan de kant te gooien. Het gaf mij in elk geval een rustiger hoofd.
Dit leverde een nieuwsdieet volgen mij op:
- Een rustiger hoofd: Doordat er op het nieuws met name negatieve berichten voorbijkomen of berichten met slecht nieuws (oorlog, moord, onrust, ongelukken) merkte ik dat ik mijzelf rustiger voelde als dit aan me voorbij ging. Minder input, maakte minder reden om mij zorgen te maken.
- Minder schermtijd, meer tijd om te lezen: een open deur, maar het is een waarheid als een koe. Doordat ik minder tijd besteedde aan nieuws en/of social media hield ik tijd over. Tijd (en ruimte in je hoofd) voor andere dingen! Ik pakte er (weer) vaker een boek bij, ging ’s avonds een wandeling maken of een rondje fietsen.
- Beter slapen & minder piekeren: doordat veel negatieve en zorgelijke berichten langs mij heen gingen had ik een hoop minder om over te piekeren. Dit leidde deels tot beter slapen. Al kan ik natuurlijk niet geheel bewijzen dat dit kwam doordat ik geen nieuws of social media bekeek. Het feit dat ik veel tijd buiten doorbracht zal hier zeker ook bij geholpen hebben.
- Meer tijd voor sociale contacten: Minder scrollen, vaker even iemand op bellen om bij te kletsen of wat af te spreken.
- Het inzicht dat het belangrijkste nieuws mij toch wel bereikt: Wat ik interessant vond is dat nieuws wat echt groot is je uiteindelijk toch wel bereikt. Er wordt over gesproken op werk of door vrienden of familie. Als je er dan toch meer van wilt weten kun je bewust zoeken naar meer informatie over een bepaald onderwerp. Wat ik verder interessant vond, is dat je op deze manier snel achter de kern van het nieuws komt. Maar ook verschillende invalshoeken van mensen meekrijgt. Je hoort namelijk net wat verschillende versies van een gebeurtenis of situatie.
Wat ik lastig vond aan een leven zonder nieuws
Ik kan ik niet ontkennen dat ik me soms schuldig voelde als ik niet op de hoogte was van bijvoorbeeld de situatie in Oekraïne, belangrijke events grote gebeurtenissen in de wereld. Ik merkte dat ik in tweestrijd was: het nieuws volgen en weten wat er speelt in de wereld versus meer rust, positieve energie en focus hebben. Soms had ik het gevoel dat ik mijn kop in het zand stak of mijn eigen bubbel had gecreëerd waarin ik veilig was weggedoken. Ik merkte dat ik vind het toch fijn vind als ik op grote lijnen weet welke dingen er spelen. In Nederland, Europa en in de wereld.
Mijn persoonlijke conclusie?
Het nieuws kijken of die social media app openen op je telefoon wordt, vaak zonder dat je je hier bewust van bent een gewoonte. Een gewoonte die voor mij persoonlijke vooral veel negatieve bijwerkingen gaf en nauwelijks positieve. Ik was benieuwd naar wat het mij zou opleveren als ik er gewoon eens mee zou stoppen. Door te stoppen met het volgen van nieuws, voelde ik me niet minder wereldburger dan ervoor. Ik kreeg er een hoop rust en een positieve gemoedsrust voor terug. Ik zou het anderen zeker aanraden om het eens te proberen. Wil je zelf ook je social media gebruik verminderen? Deze tips helpen je op weg.
Hoe nu verder?
Social media laat ik nog steeds lekker zoveel mogelijk voor wat het is. Wat een rust! Af en toe kijk ik nog op LinkedIn, maar eigenlijk mis je daar ook niets aan. Wat betreft het nieuws? De krant lees ik zo nu en dan; meestal in het weekend. Ik lees dan met name de wat uitgebreidere artikelen en interviews. Het nieuws/journaal kijk ik misschien één keer in de week. Vaak zap ik er dan toevallig voorbij. Ook vraag ik regelmatig aan vrienden en familie of ik ‘nog iets heb gemist’. Meestal ben ik dan in een paar minuten bijgepraat over het laatste nieuws. Als er iets belangrijks speelt ga ik bewust op zoek naar informatie. Ik laat me niet meer continue overspoelen met updates. Dat geeft mij persoonlijk een hoop rust en zo weet ik toch op grote lijnen wat er speelt.
Lees- & kijktips over dit onderwerp
Wil je zelf ook je social media verbruik verminderen? Bekijk de tips die ik eerder deelde in het artikel over minderen met social media.
Ook heb ik nog een leuke kijktip: Hans Schnitzler geeft in de documentaire ‘Digitale Detox’ zjn visie op de digitale diensten uit Silicon Valley. Deze hebben volgens hem onze maatschappij compleet geïnfiltreerd. Wat is onze eigen verantwoordelijkheid voor het vergiftigde leefklimaat van de online samenleving? Filosoof Hans Schnitzler was al kritisch op Big Tech toen iedereen nog geloofde in de heilzame wonderen van Google en Facebook. Volgens hem staan we op een tweesprong: worden we definitief batterijen voor de machines, of behouden we onze autonomie en handelingsvrijheid?