Voel jij je regelmatig opgejaagd? Niet zo gek in een maatschappij waarin iedereen altijd maar druk lijkt te zijn en waarin we continue toegang hebben tot alles. Webshops, mails, what’s-app, instagram. Iedereen schreeuwt om onze tijd en aandacht.
Een beetje stress kan geen kwaad. Maar jezelf continue onrustig voelen en met een opgejaagd gevoel rondlopen is niet fijn. Te veel stress en jezelf altijd opgejaagd voelen is zelfs ongezond. Chronische stress is funest voor je gezondheid. Als je te lang onder hoge druk staat, ga je slechter presteren en neem je minder goede beslissingen. Wil jij graag meer rust in inbouwen en antwoord op de vraag wat te doen tegen een opgejaagd gevoel? Ben jij op zoek naar tips op om dat opgejaagde gevoel te verminderen? Of wil je gewoon wat meer balans in je week? Lees dan verder!
Waarom hebben we vaak een opgejaagd gevoel?
Een aantal belangrijke oorzaken die een opgejaagd gevoel veroorzaken zijn dat we continue worden afgeleid. Met name door notificaties op onze telefoon. Echter plannen we onze agenda’s vaak veel te ambitieus in en vergeten we om rust te nemen of hier ruimte voor vrij te houden in onze planning. Hierdoor kunnen we onszelf uit het oog verliezen. In dit artikel een aantal tips die je kunnen helpen om van een opgejaagd gevoel af te komen. Je hoeft niet direct met alle tips aan de slag. Kies wat bij jou past en probeer het uit.
Bouw voldoende rust in
Het klinkt misschien als een open deur, maar rust nemen en voldoende ontspanning inplannen gaat je helpen om van dat opgejaagde gevoel af te komen. Juist op de momenten dat je druk bent is rust belangrijk. Al zijn het maar kleine momenten van rust. Een korte wandeling, een half uurtje op de bank een dutje doen of een uitgebreide lunchpauze nemen. Je hebt misschien het gevoel dat dit ‘te veel tijd kost’ of dat je er geen tijd voor hebt. Maar schijn bedriegt. Juist door weer even op te laden, krijg je daarna meer gedaan. Dus denk je: ik voel me opgejaagd? Compenseer drukke periodes met voldoende vrije tijd en neem voldoende rust.
Zet je telefoon af en toe uit
Ervaar jij vaak een opgejaagd gevoel door stress op werk? Voor veel mensen is stress op werk een struikelblok. De scheidslijn tussen werk en privé wordt steeds dunner. Wist je dat de uren die je in je vrije tijd besteed aan werk, door je hoofd gewoon als werktijd worden ervaren? Pak jij tijdens je pauze vaak je telefoon erbij? Ook als je dingen op je telefoon doet staat je hoofd continue aan en dat kost energie. Je denkt misschien dat je ontspant als je eventjes wat dingen checkt op social media, maar je hoofd blijft bezig met informatie verwerken. Wat kan helpen? Zet je telefoon wat vaker uit. Al is het maar twee uurtjes op een dag. Of zet je telefoon een uurtje later op de dag aan. Bijvoorbeeld als je al twee uur wakker bent. Dan kun je eerst rustig opstarten, zonder dat de radartjes in je hoofd direct op volle toeren moeten draaien. Een andere optie is om je telefoon ‘s avonds na 19:00 uur uit te zetten. Communiceer dit eventueel met collega’s of vrienden zodat zij zich hierop aan kunnen passen. Als ze het eenmaal weten zullen ze je ook minder berichten sturen.
Geef tijd voor jezelf prioriteit
Wil je beter omgaan met een opgejaagd gevoel zodat je jezelf weer rustig en ontspannen voelt? Geef tijd voor jezelf en tijd om op te opladen prioriteit. Wellicht denk je dat jouw opgejaagde gevoel vanzelf verdwijnt. Maar als je blijft doen wat je deed, krijg je wat je kreeg. Zorg ervoor dat je voldoende tijd neemt voor jezelf en dit inplant. Het kan klein zijn: bijvoorbeeld elke dag een wandeling van 15 minuten of een ochtend ritueel met 30 minuten ontbijt en een krantje lezen. Of een maandelijkse massage, een maandelijkse lege zondag of 10 min. niets doen na het eten. Het lijkt misschien iets kleins, maar het is oh zo belangrijk.
Introduceer: the joy of missing out
Het tegenovergestelde van FOMO (fear of missing out) is joy of missing out. Bewust kiezen wat wel en niet de moeite waard is. Hoe helpt dit een opgejaagd gevoel te verminderen? Doordat je bewust kiest om bepaalde dingen niet te doen. Bijvoorbeeld dat feestje van de buren, die verjaardag waar je eigenlijk geen zin in hebt of dat etentje dat gepland staat. In plaats daarvan kies je voor jezelf en gebruik je de tijd voor ontspanning of iets wat jij echt de moeite waard vindt!
Plan alles ruim(er) in
Te krap plannen zorgt vaak voor onnodige voor een opgejaagd gevoel. Onze neiging om bij het inschatten van hoeveel tijd iets zal kosten veel te optimistisch te zijn, wordt ook wel flanning fallacy genoemd. Dus last van een opgejaagd gevoel? Zorg dat je vanaf nu alles wat je inplant, ruimer plant. Plan dingen ruim in met extra pauzes. Reistijd van 30 min? Zet het als 45 minuten in je agenda. Afspraak van een uur? Houd daarna een half uur vrij om alle informatie te verwerken en een kop thee of koffie te drinken. En heb je tijd over? Heerlijk toch! Kun je die mooi gebruiken om even niets te doen of een wandeling te maken. En dus niet om op je telefoon te kijken of nog net dat extra taakje te doen…
Zeg niet meteen ja, maar “Ik kom erop terug”
Ken je dat? Een collega vraagt of je tijd hebt voor een afspraak of een extra project en voor je het weet heb je ja gezegd. Om er vervolgens achter te komen dat je eigenlijk al best drukt bent. Met als gevolg dat jij rondloopt met een irritant opgejaagd gevoel. Geef jezelf de tijd om ergens over na te denken. Gun jezelf wat bedenktijd. Zeg de volgende keer dat een vriendin of collega je iets vraagt: “ik kom erop terug”. Denk er even rustig over na. Heb ik hier tijd voor? Wil ik dit echt doen? En dan je antwoord. Een uur later of later op de dag. Net wat je zelf prettig vindt.
Jezelf altijd opgejaagd voelen of rust en balans ervaren? Kies bewust voor meer rust, tijd voor jezelf en vaker een adempauze. Zodat je misschien zelfs kunt genieten van het moment. En meer rust in je hoofd ervaart. Zet je telefoon wat vaker uit en plan je agenda wat minder krap in. Alle ruimte die er over blijft hoef je niet op te vullen met andere dingen. Maak een wandeling of staar gewoon eens uit het raam. Want altijd een opgejaagd gevoel, dat is niet fijn.