Heb jij soms last van een opgejaagd gevoel in rust? Of een niet te plaatsen onrustig gevoel? Je bent niet de enige. Het aantal mensen met stressklachten in onze maatschappij is extreem en lijkt alleen maar toe te nemen. Dat moet toch anders kunnen. Ik pleit voor een wereld waarin minder mensen uitvallen door de negatieve gevolgen van stress. Maar het is niet altijd makkelijk om jezelf staande te houden in de drukte van de huidige samenleving. Een maatschappij waarin je altijd, overal toegang hebt tot alles. Dit maakt ons vatbaar om uit balans te raken. Maar er is hoop! Want, zo schrijf psycholoog en schrijver Thijs Launspach, we kunnen de samenleving niet stressvrij maken, maar onszelf wel stressbestendig.
De maatschappij lijkt wel een achtbaan
Onze maatschappij voelt soms als een roller coaster. We zijn zo druk met ‘perfect zijn’ en lijken het vermogen om te nietsen en tot rust te komen kwijtgeraakt. Maar een paar kleine veranderingen door te voeren, kan een grote verandering teweeg brengen. En als we wat vaker een adempauze nemen of een klein momentje van rust hebben en even stilstaan, worden we daar een stuk gelukkiger van. Maar hoe pak je dat aan? Ik zet een aantal tips voor je op een rij.
Waarom voelen we ons steeds vaker gestrest?
De belangrijkste oorzaak van een gestrest gevoel? We worden continue afgeleid. Ook plannen we onze agenda’s veel te ambitieus in en rust vergeten te nemen. We verliezen onszelf nogal eens uit het oog. Een beetje stress kan geen kwaad. Maar jezelf continue onrustig voelen en met een opgejaagd gevoel rondlopen is niet fijn. Te veel stress en jezelf altijd opgejaagd voelen zelfs is ongezond. Chronische stress is zelfs funest voor je gezondheid. Als je te lang onder hoge druk staat, ga je juist slechter presenteren en je neemt minder goede beslissingen. Dus heb jij wel eens last van een opgejaagd gevoel in rust? Dan is de kans groot dat je (onbewust) stress ervaart.
Letterlijk in de knoop
Soms denken we de oplossing te vinden in harder werken. Door nog harder te werken nog meer proberen gedaan te krijgen. Met als gevolg? Nog meer werk. Je werkt jezelf een slag in de rondte en bent eigenlijk bezig jezelf vast te zetten. Denk aan een touw dat in de war zit. Ga er als een gek aan trekken en sjorren. Gevolg? Je zit helemaal in de knoop en komt er niet meer uit. Als je afstand neemt en rustig probeert om het uit elkaar te halen, lukt het makkelijker.
Forceren of ergens harder aan werken als je vastloopt, zorgt vaak voor het tegenovergestelde effect. Je komt nog vaster te zitten en komt er helemaal niet meer uit. De moed hebben om het te laten voor wat het is en te vertrouwen op je onderbewuste, helpt je vaak wel verder. Zet eens niet die extra stap of leg je werk opzij en laat het voor wat het is. Zeg nee tegen die extra opdracht of dat verzoek of vraag hulp als je ergens mee in de knoop zit.
Bewaak de tijd voor jezelf
Mensen die minder stress hebben bewaken de tijd voor zichzelf en maken dit helder richting anderen. Ze geven duidelijk hun grenzen aan en weten wanneer ze rust moeten nemen. Ze zijn niet bang om zich kwetsbaar op te stellen. Ook weten mensen die minder stress hebben dat ontspannen en opladen net zo belangrijk is als hard werken.
Niets doen is niet lui zijn. Die pauze nemen is belangrijk. Want juist door die pauze te nemen kom je tot rust en krijg je daarna meer gedaan in minder tijd. Je bent veel effectiever. In veel organisaties lijkt het alsof degene die “altijd druk zijn”, een volle agenda hebben en geen tijd voor pauze of een wandeling cool, of de echte harde werkers. Maar door geen tijd te nemen om op te laden, krijg je uiteindelijk steeds minder gedaan.
Geef rust prioriteit & neem tijdig een adempauze
Juist op de momenten dat je druk bent, is rust belangrijk. Al zijn het maar kleine momenten van rust: een korte wandeling, een half uurtje op de bank een dutje doen of een uitgebreide lunchpauze nemen. Je hebt waarschijnlijk het gevoel dat dit ‘tijd kost’ en dat je er geen tijd voor hebt. Maar schijn bedriegt. Juist door weer even op te laden, krijg je daarna meer gedaan. Compenseer drukke periodes met voldoende vrije tijd en neem voldoende rust.
Zorg dat je op tijd (bij)tankt
Tijdig een adempauze inlassen is belangrijk. Wat zeg ik. Essentieel. De tijd nemen om weer mentaal of lichamelijk op te laden. Echter lijken we dit tegenwoordig nogal eens te vergeten. Vergeet je tijdig op te laden en bij te tanken? Dan kan dit zorgen voor een niet te plaatsen onrustig gevoel.
Vergelijk het met de benzinetank in je auto. Heb je benzine genoeg? Dan kun je lekker doorrijden, niets aan de hand. Is de tank bijna leeg? Hup naar het benzinestation en (bij)tanken. Echter wat doen wij steeds vaker? Gaat het rode lampje branden? (We krijgen bijvoorbeeld hoofdpijn, voelen ons slecht, slapen niet goed.) We doen net of we het niet zien en rijden vrolijk verder. Wij blijven maar doorgaan, terwijl de brandstofmeter ver tot in het rood is doorgeschoten. Soms zelfs zo lang totdat onze tank leeg is en we echt niet meer verder kunnen. En we met een klap tot stilstand worden gedwongen. Dus last van dat niet te plaatsen onrustige gevoel? Ga bij jezelf na of het wellicht tijd is voor een adempauze. Maak tijd voor jezelf, plan weekendjes weg, een vakantie of een paar uur voor jezelf. Zo ben je een stap dichter minder stress en spanning.
JOMO in plaats van FOMO
We moeten alles uit het leven halen wat erin zit! Toch? Dit idee kan stress of onrust opleveren. Want “Haal ik er wel alles uit wat erin zit”? Als je altijd maar torenhoge verwachtingen (aan jezelf) stelt, ben je nooit tevreden. En ook dit zorgt daarbij weer onnodige voor stress. Soms is goed, goed.
We hebben last van Fomo: fear of missing out. Stel je voor dat we iets missen? Onee! Maar juist keuzes maken geeft rust. Bewust kiezen om bepaalde dingen wel te doen en andere bewust aan je voorbij te laten gaan. Het tegenovergestelde van FOMO is JOMO: joy of missing out. Bewust kiezen wat wel en niet de moeite waard is. Doordat je bewust kiest om bepaalde dingen niet te doen. Bijvoorbeeld niet naar dat feestje van de buren, die verjaardag waar je eigenlijk geen zin in hebt of dat etentje dat gepland staat. Kies in plaats daarvan voor jezelf en gebruik de tijd voor ontspanning of iets wat jij echt de moeite waard vindt! Dit helpt je op weg naar meer innerlijke rust.
“Haal eens niet uit het leven wat erin zit en laat je verrassen door wat er dan uitkomt”
Bepaal zelf het tempo
‘Voor je geluk is het bepalend dat je op kunt gaan in wat je meemaakt, zonder te denken aan waar je niet bent’, aldus Roos Vonk in haar boek de psychologie van de werkvloer. Dit geldt voor verschillende dingen in je leven. Vrienden, vakantie, hobby’s. Zelfs als het allemaal dingen zijn die je leuk vindt, is het belangrijk dat het tempo waarin je leeft door jou wordt bepaald. En niet door de prikkels om je heen. Sta niet stil bij wat je misschien mist. Sta stil bij wat je hebt en nu doet.
Introduceer de 80/20 regel
Weet wanneer iets goed genoeg is. Die laatste 20% kost vaak net zoveel tijd en energie als de eerste 80, maar levert nauwelijks nog iets extra’s op. Dus introduceer de 80/20 regel in je leven. Je kunt deze toepassen op verschillende thema’s: gezond eten, het huis opruimen of schoonmaken, je werk. Stop met iets als het voor 80% goed is en laat die laatste 20% lekker achterwegen. Dat zorgt voor een minder opgejaagd gevoel en misschien ook meer rust in je hoofd.
Verdiep je in het minimalisme
Wil je minder stress ervaren? Dan is minimalisme wellicht een thema dat je kan helpen. Door je leven te vereenvoudigen, kun je al snel meer rust ervaren. Hoe minimalisme kan zorgen voor minder onrust of stress? Wanneer je minder hebt en doet, raak je minder snel overprikkeld en heb je minder om je zorgen over te maken. Als je minimalisme is je leven wilt introduceren, kies je er bewust voor om (vaker) genoegen te nemen met minder. Het kan helpen voor meer focus en overzicht in je leven.
Zet kleine stappen
Dus heb jij regelmatig last van een niet te plaatsen onrustig gevoel in rust of een opgejaagd gevoel in rust? Dan is het tijd om stappen te zetten. Bewaak je eigen tijd en plan voldoende rust om tijdig jouw batterij op te laden. Introduceer JOMO in je leven. Hoe helpt dit een opgejaagd gevoel te verminderen? Doordat je bewust kiest om bepaalde dingen niet te doen die energie kosten, houd je tijd over voor jezelf en om tot rust te komen. Sta niet stil bij wat je misschien mist en weet wanneer iets goed genoeg is.
Leestips
Inspiratie voor dit artikel haalde ik o.a. uit deze boeken:
Collega’s en andere ongemakken. De psychologie van de werkvloer
Een groot deel van onze tijd brengen we door met onze collega’s en die hebben we meestal niet voor het uitkiezen. In dit boek schrijft hoogleraar sociale psychologie Roos Vonk over de psychologische valkuilen van werkplekken. Zoals collega’s die er ongegeneerd met je ideeën vandoor gaan of managers die zich verschuilen achter onbegrijpelijk taalgebruik.
Werk kan ook uit, 52 manieren om jouw werkdag stressvrij te houden
Stress is (lijkt?) nu onderdeel geworden van hoe we werken en leven. In dit boek geeft Psycholoog Thijs Launspach tips die je kunnen helpen om kleine stappen te zetten om de stress in je werk en in je leven tegen te gaan.
Heb jij last van een niet te plaatsen onrustig gevoel?
Hopelijk helpen bovenstaande tips je op weg om meer innerlijke rust te ervaren of inzicht te krijgen in waarom jij wellicht een niet te plaatsen onrustig gevoel ervaart. Heb je behoeften aan nog meer praktische tools om rust en balans te ervaren? Of wil je een betere work-life balans, meer tijd voor jezelf (of je gezin) en bewuster leven maar weet je niet hoe je dit aan moet pakken? Ik weet zelf hoe belangrijk het is om vitaal, gezond en in balans te zijn. Maar ik weet ook dat deze thema’s door de waan van de dag niet altijd de aandacht krijgen die ze verdienen. Fijn dus als iemand je op weg helpt! Lees meer over mijn traject: innerlijke rust & balans.