Zou je wel wat meer focus en richting in je leven willen, maar weet je niet goed hoe je dit aan moet pakken? Of heb je wellicht behoefte aan heldere kaders die je kunnen helpen bij het maken van keuzes? Dan helpt de KAPLIN-driehoek je wellicht op weg. De oefening met de KAPLIN-driehoek heeft mij persoonlijk goed geholpen om mijn eigen koers te bepalen en heldere kaders op te stellen voor het maken van keuzes. Deze komt uit het boek – Drive Train je Stoïcijnse mindset – van Mark Tuitert. Wat de KAPLIN-driehoek is en hoe je deze gebruikt? Ik leg het je uit!
Het vinden van je eigen kompas
Les 8 van de 10 lessen voor een scherpe en relaxte mindset is: “Een kaart is handig, een kompas is beter”. In dit hoofdstuk schrijft Mark Tuitert over het vinden van je kompas en je doelen. Het gaat niet per se om het bereiken van je doelen, maar juist om de weg ernaar toe. Hoe ga ik mijn bestemming bereiken? Wat vind ik belangrijk? Hoe bepaal ik mijn koers. Het beantwoorden van deze vragen spoort aan om na te denken over waar je heen wilt. Want eerlijk is eerlijk. Het valt niet altijd mee je eigen richting in het leven te bepalen, je eigen koerst te varen of te ontsnappen aan de ratrace van de huidige maatschappij. Want hoe bepaal je je eigen koers? En hoe bepaal je welke richting je op wilt? Ik gebruikte de KAPLIN-driehoek om mijn eigen richting helderder te krijgen. Dit hielp mij enorm te bepalen wat mij mijn karakter past, waar ik plezier van krijgt en waar mijn interesses liggen. Wil je deze ook toepassen? Top! Ik leg je uit hoe het werkt.
“Denk niet te veel na over je purpose, zoek niet naar hele grote doelen. Doe liever wat bij jouw natuur past. Doe iets waarvan je het óók zou willen doen als je er niet voor betaald kreeg.”
Zelf aan de slag met de KAPLIN-driehoek
Zoals gezegd komt de oefening uit het boek Train je Stoïcijns mindset van Mark Tuitert. In dit boek deelt hij 10 praktische lessen om aan de slag te gaan met een stoïcijnse mindset. Zeker een aanrader om te lezen! Maar terug naar de KAPLIN-driehoek. Kaplin staat voor karakter, plezier & interesse. De oefening helpt bij het kiezen van je eigen richting, een eigen richting die past bij je natuur. De oefening gaat als volgt:
- Pak een vel papier en teken een driehoek. Zorg dat je voldoende ruimte hebt om erin te schrijven.
- Bedenk welke drie woorden jou het meest definiëren. Schrijf de antwoorden op de driehoeken van de driehoek. Om je te helpen bedenk: Wat past bij jou karakter? Waar krijg je plezier van? Wat vind je interessant?
- Bedenk nu welke woorden erbij je opkomen die voldoen aan alle drie de antwoorden die je bij stap twee hebt gegeven.
- Bedenk je iets wat maar aan één of twee van de antwoorden voldoet? Schrijf ze dan buiten de driehoek.
Mijn eigen kompas werd als volgt:
- Zelfstandig: ik wil graag mijn eigen keuzes maken en niet dat alles al vastligt. Ik bepaal graag mijn eigen pad.
- Creatief & afwisseling: ik vind het leuk om creatief bezig te zijn en houd van voldoende afwisseling. Dat heeft mij plezier.
- Gezondheid, sport & welzijn: dit vind ik interessante thema’s. Ik vind het leuk om met sport en gezondheid bezig te zijn. En ook om met mensen te werken.
Dit zijn jouw coördinaten. Vervolgens probeer ik bij de dingen die ik doe deze elementen/coördinaten ernaast te leggen. Past het in deze driehoek of niet? Zo ja, top! Dan is het wellicht iets voor mij en past het bij de doelen die ik nastreef, wat ik belangrijk vind en waar ik plezier uit haal. Zo niet? Dan kan ik het misschien beter aan mij voorbij laten gaan.
Kom in beweging
De stoïcijnse mindset en oefening met de KAPLIN-driehoek biedt geen vaste kaart, maar een kompas waarmee je stappen zet in de juiste richting. Als je een eigen richting kiest ga je ontdekken wat je leuk vindt en waar je voldoening uithaalt. Het is zeker goed om na te denken over waar je heen wilt voordat je op pad gaat, maar besef dat je pas echt weet of je de goede richting te pakken hebt als je ook daadwerkelijk vertrekt. Dus kom in beweging!
Meer inspiratie over persoonlijke ontwikkeling? Check mijn podcast luistertips of de boekentips over persoonlijke ontwikkeling.