Dankbaarheid een positief effect op mentale gezondheid. Hoe zit dat?

Gaan jouw nekharen recht overeind staan bij het horen van het woord ‘dankbaarheid’? Het klinkt het misschien nogal ‘tuttig en zweverig’. Dankbaarheid heeft een zweverig imago, maar het is eigenlijk veel praktischer dan je misschien zou denken. Heb jij totaal geen zin om iets met dankbaarheid te doen? Of is het ‘echt niets voor jou’? Lees dan vooral verder.

Mijn interesse in de invloed van dankbaarheid op welbevinden werd gewekt door een artikel de Volkskrant. Bewust aan de slag gaan met dankbaarheid is een wetenschappelijk bewezen methode om het leven beter aan te kunnen, zo las ik. Er zijn steeds meer wetenschappers die dankbaarheid onderzoeken en inzetten als behandelmethode tegen bijvoorbeeld somberheid of angst. Dankbaarheid blijkt een beschermende werking te hebben tegen psychische klachten en kan helpen om veerkrachtiger in het leven te staan. Genoeg reden dus om met dankbaarheid aan de slag te gaan! En het mooie? Dankbaarheid / bewuster dankbaar zijn kun je oefenen. Ik help je op weg.

Wat je aandacht geeft, groeit

Wetenschappelijk onderzoek heeft laten zien dat dankbaarheid verschillende positieve effecten heeft. Zo blijkt dat mensen die dagelijks een dankbaarheid dagboek bijhouden hun leven hoger waarderen en een betere mentale gezondheid ervaren dan mensen die dat niet doen. Ook zou dankbaarheid de ervaring van het goede in ons leven versterken. Je kunt het vergelijken met een vergrootglas die je op een bepaald voorwerp zet: wat je aandacht geeft, groeit. Dankbaarheid zou ook de sleutel zijn tot goede relaties, aldus Hoogleraar geestelijke gezondheidsbevordering Ernst Bohlmeijer. Het meest wezenlijke voor onze mentale gezondheid is het hebben van betekenisvolle relaties. Dankbaarheid is een van de sleutels om relaties goed te onderhouden en te verdiepen.

Tel je zegeningen

Dankbaarheid kan ook helpen om sombere gevoelens tegen te gaan. Denk terug aan iets leuks en je voelt je direct een stukje beter. ‘Tel je zegeningen’ werkt echt tegen emotionele stoornissen, aldus Philip Watkins, professor in de psychologie en onderzoeker naar dankbaarheid. Zo ziet men steeds weer dat depressieve klachten afnemen en het welbevinden omhoog gaat als mensen bijvoorbeeld een week lang dagelijks drie dingen opschrijven waar ze dankbaar voor zijn. Lees je dit en denk je “daar heb ik dus echt geen zin in”? Dan zul je er waarschijnlijk juist het meeste baat hebben bij het oefenen van dankbaarheid. 

Dankbaarheid kun je oefenen

In de prestatiemaatschappij ligt de focus vooral op wat er beter kan. We vinden niet snel dat iets goed genoeg is. Wanneer is het goed genoeg? We verliezen daardoor regelmatig datgene uit het oog wat we allemaal al wel hebben (bereikt). Dankbaar zijn, wat is dat ook alweer? Terwijl er een duidelijk verband is tussen dankbaarheid en welzijn: we worden er tevredener en optimistischer van. Het kan zorgen voor meer innerlijke rust en minder piekeren. Als we niet bewust dankbaar zijn, vergeten we het, omdat we wennen aan wat we hebben. Maar dankbaarheid kun je oefenen! Als je ergens meer aandacht aan besteed wordt het sterker. Ik nam zelf de proef op de soms en schreef een maand lang (bijna) dagelijks drie dingen op waar ik dankbaar voor was. Mijn ervaringen vind je hier!

Zelf aan de slag met dankbaarheid

Wil je zelf aan de slag met dankbaarheid? Na het lezen van dit stuk, is er eigenlijk geen reden meer om het niet te doen! Want wie wil er nou niet gelukkiger, veerkrachtiger er gezonder door het leven gaan? Starten is simpel! 

  • Schrijf vandaag twee of drie dingen op waar je dankbaar voor bent. Probeer het zo concreet mogelijk op te schrijven.
  • Kun je niets bedenken? Denk dan ook aan dingen die misschien vanzelfsprekend voor je zijn. Zoals een warme douche, een huis, vrienden en familie, een goed gesprek met een vriend, een compliment dat je kreeg. Je kunt ook terugdenken aan een kleine positieve gebeurtenissen of geluksmoment in je dag.
  • Schrijf vervolgens ook op wat jou ‘highlight’ of beste moment van de dag was. 

Herhaal deze oefening zo vaak als je wilt. Je kunt het een aantal dagen achter elkaar doen of bijvoorbeeld op een vaste dag in de week. Bepaal zelf wat het beste voor jou werkt en bij je past. En lees af en toe eens terug wat je hebt opgeschreven.

Zet kleine stappen naar meer geluk & gezondheid

Als je altijd streeft naar meer en beter, vergeet je dankbaar te zijn voor wat je al hebt. En dat terwijl onderzoek aantoont dat geluk juist sterk samenhangt met dankbaarheid. Wil jij kleine stappen zetten naar een fijner, bewuster en gelukkiger leven? Ga aan de slag met dankbaarheid! Het beoefenen van dankbaarheid helpt om gelukkiger en gezonder door het leven te gaan. Met deze kleine (nieuwe) gewoonte kun je een groot verschil maken. Het is wetenschappelijk aangetoond! Alleen samen kunnen we ons effectief verzetten tegen de prestatiemaatschappij, aldus Ernst-Jan Pfaut, Directeur bij de Correspondent. Laten we er alles aan doen die te veranderen.

Waar ik inspiratie vandaan haalde

Het Dankboek van Ernst-Jan Pfauth,
Ernst-Jan merkte op dat hij eigenlijk chronisch ontevreden was en ging aan de slag met het opschrijven van dankbaarheid. Hij werd er rustiger en een stuk opmerkzamer voor wat hij echt belangrijk vindt. Hij schreef het dankboek: een pleidooi voor dankbaarheid en een dagboek voor een tevredener leven. In dit boek kun je dagelijks drie dingen opschrijven waarvoor je dankbaar bent, en waarom.

Over givv

givv is voor iedereen die op zoek is naar meer balans en rust. Die klaar is met altijd aanstaan, gelijk reageren en gebrek aan focus. Of die het simpelweg zat is om mee te gaan in de ratrace van de moderne maatschappij. givv helpt je om op een laagdrempelige en leuke manier bewuster te leven.

Slow living happy giving
Met een klein gebaar kun je een groot verschil maken. Laten we wat meer om elkaar (en onszelf) geven. givv helpt je vertragen, stil te staan en misschien zelfs te genieten van het moment. De tijd nemen voor jezelf of voor iemand om wie je geeft. Want geven is leuk! givv’s motto: slow living, happy giving.

Updates & inspiratie

Hey, je bent helemaal tot beneden gescrold. Leuk! Dan vind je het misschien ook leuk om op de hoogte blijven? Wil je af en toe wat inspiratie & tips over slow living, onthaasten, innerlijke rust of bewuster leven in je mailbox ontvangen? Laat hier je gegevens achter. Je wordt niet overladen met mails. Pinky promise.