Minderen met social media & de social media-fuik

Social media is een grote boosdoener als het gaat om ‘informatie overload’. Wist je dat je met de hoeveelheid nieuws die er vandaag op je afkomt je meer dan 100 kranten kunt vullen? Alles bijhouden is niet te doen. Dus worstel jij net als ik met het gebruik van social media? Wil je eigenlijk wat minder tijd besteden aan social media maar lukt het niet? Of vraag jij je af hoe het komt dat je onbewust zoveel tijd doorbrengt op social media? In dit artikel geef ik inzicht in de werking van social media (instagram), zet ik argumenten op een rij over waarom ik destijds stopte met instagram en geef ik tips die je kunnen helpen om je social media gebruik te verminderen.

Afgelopen twee jaar was ik zo goed als gestopt met instagram. Facebook had ik een aantal jaar geleden al offline gehaald. Het zien van de documentaire ‘de social dilemma’ op netflix was voor mij het laatste duwtje in de rug om ook instagram van mijn telefoon te verwijderen. Het mooie? Ik miste het totaal niet! 

Bewuster omgaan met digitale overvloed

Sinds ik givv ben gestart heb ik voor givv een instagram account aangemaakt. En ja dus ook weer de app op mijn telefoon gezet (en er weer afgegooid…). Nu merk ik dat daar best mee worstel. Enerzijds is het namelijk een leuk en handig medium om mensen te bereiken en jezelf (als bedrijf) op te presteren. Aan de andere kant geeft het mij persoonlijk veel onrust. En laat dat ik daar nou net geen behoefte aan hebben. Herkenbaar? Door inzicht te krijgen in de werking van instagram ben ik met andere ogen gaan kijken naar dit medium. Ben jij ook benieuwd waarom het zo lastig is om je social media verbruik te verminderen? Ik leg het je uit.

Het draait om schermtijd

Vind jij het soms lastig om te stoppen met Instagram? Neem het jezelf niet kwalijk! Het draait namelijk allemaal om schermtijd: dat is de essentie achter het mechanisme van Instagram. Ze willen je zo lang mogelijk in de app houden, want hoe langer jouw bezoek duurt, des te meer ze je kunnen blootstellen aan reclame. Reclame is namelijk de belangrijkste en grootste bron van inkomsten. Daarbij krijg je berichten voorgeschoteld die aansluiten bij je profiel.

De social media-fuik

‘Ik bepaal toch zelf wie ik volg en wie niet, dus ik bepaal wat ik zie’. Helaas zo werkt het niet. Wat jij te zien krijgt, wordt voor jou bepaald. Instagram/Facebook (Meta) bepaalt de content. De mix van wat jij te zien krijgt, is zo ingericht dat je zo lang mogelijk op dit platform blijft ‘hangen’. Hoe langer jij blijft hangen, hoe hoger de schermtijd, hoe meer advertenties jij zult zien. Hiervoor wordt een formule gebruikt (algoritme) dat bepaald bij welke content jij het langst blijft hangen. 

Het houdt nooit op: the infinity pool

Alles wordt in het werk gesteld om jou zo lang mogelijk op instagram te laten scrollen en het liefst ook zo veel mogelijk te laten klikken op berichten en advertenties. We kunnen onbewust verstrikt in zogenaamde infinity pools, waarin je eindeloos kunt blijven scrollen en die eindeloos doorgaan. En voor je het weet is er een half uur voorbij en vraag je jezelf af wat je nu eigenlijk hebt zitten doen. Het ligt dus niet aan jou dat het zo makkelijk gaat om je te verliezen in een app als instagram. Allemaal strijden ze om jouw aandacht en achter de schermen werken enorme teams aan deze apps en doen ze er alles aan om ze ‘beter te maken’. Nouja; beter voor wie is natuurlijk de vraag.

Het kost (onnodig) veel tijd

Persoonlijk merkte ik destijds (en nu opnieuw) dat het gebruik van Instagram onnodig veel tijd kost. Ook pak je vaak onbewust je telefoon erbij en voor je het weet zit je weer (doelloos) te scrollen door je tijdlijn. En wat levert het je op? Soms lees je wellicht een mooi artikel,  stuit je op een interessant persoon of zie je een leuke update van een vriendin. Maar het kan zijn dat je er ook een negatief gevoel aan overhoudt. Uiteindelijk is een groot deel natuurlijk de “hallo-hier-gaat-alles-helemaal oke-show”.

Geeft het mij eigenlijk een goed gevoel? 

En heel heerlijk: Word jij echt happy van instagram? Ik merk zelf dat ik eigenlijk nooit echt een goed gevoel heb nadat ik op instagram heb rondgesnuffeld. Ik vind regelmatig dat ik er eigenlijk te veel onnodige tijd aan heb besteed of voel me gedemotiveerd omdat er ‘al zoveel mensen zijn die leuke content posten’. Of ik denk achteraf dat ik die tijd ook veel nuttiger had kunnen besteden aan anderen dingen. Herkenbaar?

Social media gebruik verminderen? Vijf tips!

Wil je eigenlijk wat minder tijd besteden aan social media maar lukt het niet? Hier een aantal tips die je kunnen helpen om kleine stappen te zetten om je social media gebruik te verminderen.

  1. Gooi de app (tijdelijk) van je telefoon
    Maak het makkelijker voor jezelf door een drempel om instagram te gebruiken op werpen. Dit doe je door je app van je telefoon te verwijderen. Je zult je direct bewuster worden van de neiging die je hebt om de app te gaan checken.
  2. Weg met notificaties
    Zet notificaties uit. Kies zelf wanneer jij berichten wilt bekijken. En rode bolletjes zijn zo ontworpen dat we ze eigenlijk niet kunnen weerstaan. Hup uit die notificaties.
  3. Geef je zelf een limiet voor ‘maximale social tijd’ per dag.
    Geef jezelf bijvoorbeeld vijf minuten om wat nieuwtjes te checken, maar leg die telefoon daarna weer weg.
  4. Onderweg? Doe iets anders!  
    In de trein zit je zo onbewust ongebroken een uur naar mijn telefoon te sturen. Maak van je reistijd een momentje voor jezelf. 
  5. Koop een wekker
    Wat is het laatste wat je ziet voordat je gaat slapen? En het eerste wat je ziet als je wakker wordt? Veel mensen gebruiken hun telefoon als wekker. Mijn advies? Koop. Een. Wekker. En verban de telefoon uit de slaapkamer.

The social dilemma

Wil je meer weten over hoe social media in elkaar zitten? De netflix serie social dilemma is zeker een aanrader. Wel wat Amerikaans, dus misschien af en toe met een korreltje zout erbij. In deze serie geven voormalige werknemers van de technologiegiganten uit de Silicon Valley een kijkje achter de schermen. Zij vertellen over sommige van hun uitvindingen en leggen uit hoe deze media verslavingen veroorzaken en democratieën destabiliseren. Ook geven ze een blik in hoe ‘Big Tech’ sociale netwerken inzet om gebruikers te manipuleren en te beïnvloeden. Oja en pas ook op voor de Netflix infinity pool ;-). 

Social media gebruik verminderen

Er komt tegenwoordig zoveel informatie op ons af. We lijken overspoeld te worden door drukte. Het is gewoon allemaal heel erg veel. Alles bijhouden is niet te doen. De complexe mechanisme achter socialmedia-apps die proberen om je zo lang mogelijk vast te houden op het scherm, maken het lastig om weerstand te bieden. Als jij je overspoeld voelt door drukte, kan het helpen om bewuster om te gaan met social media. Verminder je schermtijd door bijvoorbeeld je telefoon af en toe uit te zetten. Of geef jezelf een maximale ‘social tijd’ per dag. Ons brein is niet op berekend om altijd maar bezig te zijn. Dus gun jezelf en je brein regelmatig een onderbreking en voldoende rust en overweeg om je social media gebruik te verminderen. Koop een wekker en zet je telefoon ’s avonds lekker uit.

Meer lezen?

Heb je regelmatig een opgejaagd gevoel in rust? Dan is er een grote kans dat je (teveel) stress ervaart. Eerder schreef ik een artikel over wat te doen tegen een opgejaagd gevoel. Wellicht helpt dit je op weg.

Leestip: Meer lezen over dit onderwerp? Dan raad ik je dit boek aan: Make time, how to focus on what matters every day van Jake Knapp and John Zeratsky. Het bevat praktische tips om te focussen op datgene wat jij belangrijk vind.

Over givv

givv is voor iedereen die op zoek is naar meer balans en rust. Die klaar is met altijd aanstaan, gelijk reageren en gebrek aan focus. Of die het simpelweg zat is om mee te gaan in de ratrace van de moderne maatschappij. givv helpt je om op een laagdrempelige en leuke manier bewuster te leven.

Slow living happy giving
Met een klein gebaar kun je een groot verschil maken. Laten we wat meer om elkaar (en onszelf) geven. givv helpt je vertragen, stil te staan en misschien zelfs te genieten van het moment. De tijd nemen voor jezelf of voor iemand om wie je geeft. Want geven is leuk! givv’s motto: slow living, happy giving.

Updates & inspiratie

Hey, je bent helemaal tot beneden gescrold. Leuk! Dan vind je het misschien ook leuk om op de hoogte blijven? Wil je af en toe wat inspiratie & tips over slow living, onthaasten, innerlijke rust of bewuster leven in je mailbox ontvangen? Laat hier je gegevens achter. Je wordt niet overladen met mails. Pinky promise.