Tips tegen stress en spanning

Iedereen ervaart wel eens stress. Een beetje stress kan geen kwaad. Het helpt om beter te presteren. Maar te veel stress is ongezond. Sta je te lang onder hoge druk? Dan ga je zelfs slechter presenteren en neem je minder goede beslissingen. Wanneer je te lang onder hoge spanning staat is het opletten geblazen. De kans dat je op een gegeven moment in een burn-out terechtkomt neemt dan toe. En een burn-out, dat wil natuurlijk niemand. Vraag jij je wel eens af wat te doen tegen stress? Ben je op zoek naar tips tegen stress en spanning? Lees dan verder.

Stress is niet altijd te vermijden. Het is onderdeel (geworden) van hoe we leven en werken. Voorkomen dat je te veel stress hebt en leren omgaan met stress, daar valt veel te leren! Dus vraag jij je regelmatig af wat te doen tegen stress? In dit artikel een aantal tips tegen stress en spanning. 

Zorg dat je af en toe niet bereikbaar bent

De beste tip tegen stress en spanning? Zet je telefoon vaker uit. Als je dingen op je telefoon doet kost dat je hersenen energie. Je denkt misschien dat je ontspant als je eventjes wat dingen checkt op social media, maar je hoofd blijft bezig met informatie verwerken. Wat kan helpen tegen een gevoel van stress en spanning? Zet je telefoon wat vaker uit. Al is het maar twee uurtjes op een dag. Of zet je telefoon een uurtje later op de dag aan. Bijvoorbeeld pas nadat je eerst lekker rustig bent opgestart, je ontbijt hebt klaargemaakt, hebt gedoucht of de kids naar school hebt gebracht. 

Heb je het gevoel dat je best vaker zonder je telefoon kan? Zet hem dan in het weekend eens een hele dag uit. Wat een rust! Vind je het een lastig idee om niet bereikbaar te zijn?  Communiceer dan met je vrienden, familie of collega’s dat je dit gaat doen zodat zij hier rekening mee kunnen houden. Je zult zien dat sommige problemen zich vanzelf oplossen en/of dat je nauwelijks iets mis. Op de lange termijn raken mensen gewend aan het feit dat jij beperkt bereikbaar bent. Dit helpt ook tegen een opgejaagd gevoel van altijd bereikbaar moeten zijn.

Geef slaap prioriteit

Als het op slapen aan komt kunnen we leren van huisdieren. Of specifieker nog: katten! Wat doen de meeste katten het merendeel van de dag? Juist ja: heel veel slapen. Een kat voert vrij weinig uit op een dag. Tenminste: naar onze maatstaven. Tijd inplannen om niets uitvoeren of bij te slapen, wij mensen zijn er niet zo goed in. Een beetje rondhangen, luieren en een dutje doen. Wanneer heb jij het voor het laatst gedaan? Schakel binnenkort eens een paar versnellingen terug, maak je agenda leeg en maak tijd vrij om lekker niets te doen of bij te slapen. Ga komende weken een half uur eerder naar bed en probeer jezelf een vast slaapritme aan te leren. Ga bijvoorbeeld elke avond rond dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op.  

Zet je mailbox uit

Nog een simpele tip tegen stress en spanning? Zet je mailbox vaker uit. Veel mensen hebben als ze aan het werk zijn achter de computer continue hun mailbox open staan. Mail leid af. Elke keer dat je een mail binnenkomt wordt je aandacht afgeleid. En dit kan een gevoel van stress of spanning geven. En hoe meer mail je stuurt, hoe meer mail je ontvangt. Een vicieuze cirkel dus. Bekijk slechts twee of drie keer per dag je mailbox. Of probeer zelfs om het 1 dag helemaal niet te doen. Je zult zien dat sommige problemen zich vanzelf oplossen en dat als je zelf minder mail gaat sturen je ook minder mail binnen zult krijgen. 

Stop met jezelf vergelijken met anderen

Misschien wel de beste tip tegen stress en spanning: Stop met jezelf te vergelijken met anderen. Jezelf vergelijken met anderen heeft namelijk geen zin. En als je dit wel doet, kan dit voor een onnodig gevoel van stress zorgen. Waarom? Iedereen is anders! En een simpel voorbeeld: Het echte leven is heel anders dan het instagram account van de meeste mensen. Iedereen lijkt op instagram “perfect”, maar waar is het account met als titel “Dit is het echte leven”. Zonder filters en perfecte plaatjes. 

Breng focus aan 

Weet jij aan het begin van je (werk) dag wat je die dag gaat doen? Om minder stress en spanning te ervaren kan het helpen om scherp te krijgen wat je die dag het meest belangrijk vindt om te doen. Schrijf aan het begin van je (werk)dag drie dingen op die je gedaan wilt hebben aan het einde van je dag. Dit helpt om meer focus in je dag aan te brengen en kan helpen om je minder opgejaagd te voelen.

Oefen met nee zeggen

Nee zeggen is een stuk moeilijker dan ja zeggen. Maar nee zeggen helpt je vaak wel verder naar meer focus op de dingen die jij echt wilt. En nee zeggen helpt je om te stoppen met de dingen die jou energie kosten of niet verder helpen. Wil je gelijk oefenen met nee zeggen? Probeer de komende week elke dag een keer nee te zeggen tegen iets waar je normaal ja tegen zou zeggen. Begin klein: bijvoorbeeld door nee te zeggen tegen een stuk taart van een jarige colleg, nee op de vraag of jij de boodschappen wilt doen, nee op het verzoek of jij ‘dit even wilt oppakken’ of nee tegen die borrel of verjaardag waar je eigenlijk geen zin in hebt. We zijn vaak geneigd om een verklaring te geven voor als we nee zeggen of hebben het gevoel dat we ons moeten verantwoorden. Dit hoeft helemaal niet altijd. Soms is een simpel “nee” meer dan genoeg!

Werk minder dan 8 uur op een dag

Acht uur op een dag werken is teveel. Onderzoek laat zien dat mensen zich maximaal vijf uur per dag kunnen concentreren.  Een kortere werkweek of werkdag maakt gelukkiger en zorgt voor minder stress. En het leuke is, het is niet zo dat we ook daadwerkelijk minder doen. Ironisch genoeg zorgt minder werken in veel gevallen juist voor meer productiviteit. Minder dan acht uur werken op een dag is wellicht niet voor iedereen haalbaar, maar je kunt je planning er wel op aanpassen. Zorg dat je voldoende pauze tussendoor neemt en plan na elke activiteit of afspraak ruimte voor een korte (adem) pauze. Je hebt namelijk ook tijd nodig voor opvolging en het verwerken van de informatie.

Meer tips tegen stress en spanning?

Wil je meer tips tegen stress en je dag stressvrij houden? Bekijk het artikel over wat te doen tegen een opgejaagd gevoel. Of lees het boek van Thijs Launchpach “Werk kan ook uit”. Hierin deelt hij 52 manieren die je kunnen helpen om minder stress te ervaren. Een aantal van de tips in dit artikel zijn geïnspireerd op zijn boek.

Heb je het gevoel dat je professionele hulp nodig hebt om van jouw stressklachten af te komen? Wellicht kan OhMyMood je verder helpen of praat erover met je huisarts.

Over givv

givv is voor iedereen die op zoek is naar meer balans en rust. Die klaar is met altijd aanstaan, gelijk reageren en gebrek aan focus. Of die het simpelweg zat is om mee te gaan in de ratrace van de moderne maatschappij. givv helpt je om op een laagdrempelige en leuke manier bewuster te leven.

Slow living happy giving
Met een klein gebaar kun je een groot verschil maken. Laten we wat meer om elkaar (en onszelf) geven. givv helpt je vertragen, stil te staan en misschien zelfs te genieten van het moment. De tijd nemen voor jezelf of voor iemand om wie je geeft. Want geven is leuk! givv’s motto: slow living, happy giving.

Updates & inspiratie

Hey, je bent helemaal tot beneden gescrold. Leuk! Dan vind je het misschien ook leuk om op de hoogte blijven? Wil je af en toe wat inspiratie & tips over slow living, onthaasten, innerlijke rust of bewuster leven in je mailbox ontvangen? Laat hier je gegevens achter. Je wordt niet overladen met mails. Pinky promise.