Stressvrijer door het leven? Dit kun je leren van een kat

Het is alweer even geleden dat ik het boekje in de winkel zag staan: Doe en denk als een kat. “Die moet ik hebben!”, dacht ik bij het zien van de titel. In dit boek laat Stéphane Garnier op een leuke manier zien wat wij mensen van katten kunnen leren. Hoe wij bepaalde kattenkwaliteiten eigen kunnen maken en stressvrijer door het leven kunnen gaan. Het perfecte cadeau voor mijn vriend; een echte kattenvriend. En stiekem ook voor mezelf, want wie wil niet stressvrij, rustig en onafhankelijk als een kat door het leven gaan? In dit artikel zet ik kort de leukste lessen voor je op een rij. En ook voor de hondenliefhebbers heb ik wat leuke inzichten!

Geen zin in? Doe het dan niet.

Katten hebben er een hekel aan als je ze probeert jouw wil op leggen. Ze doen lekker waar ze zelf zin in hebben. Gedraag je dus gerust wat vaker als een kat en leer om ‘nee’ te zeggen. Als je constant ja zegt tegen alles, houd je onder aan de streep nauwelijks tijd over voor de dingen die jij echt belangrijk vindt. Leren om nee te zeggen betekent dat je waakt over je eigen tijd. Vind je het lastig? Oefen dan eerst met kleine dingen. Bijvoorbeeld als iemand vraagt of jij de BOB wilt zijn. Of zeg de volgende keer dat een vriendin of collega je iets vraagt “ik kom erop terug”. Denk er even rustig over na. Heb ik hier tijd voor? Wil ik dit echt doen? En geef dan pas antwoord. Een uur later of later op de dag. Net wat je zelf prettig vindt.

Zoek regelmatig een kalm plekje op

Zodra een kat de kans krijgt, zoekt een kat een rustig plekje op. Wij zouden best wat vaker haar voorbeeld kunnen volgen. Want in de drukte van alledag vergeten wij nog wel eens om een moment van rust in te bouwen in onze dag. We worden overspoeld met informatie en staan tegenwoordig constant bloot aan prikkels. Je mag best eens tegen jezelf zeggen ‘Je hebt je genoeg met anderen beziggehouden. Neem nu wat rust.’ Vergeet niet af en toe aan jezelf te denken en zoek regelmatig een kalm plekje op.

Eat, sleep, chill, repeat 

Als ik kijk wat onze kat de hele dag doet? Vooral heel veel slapen… Een kat voert vrij weinig uit op een dag. Tenminste: naar onze maatstaven. De tijd nemen voor dingen en niets uitvoeren, wij mensen zijn er niet zo goed in. Een beetje rondhangen, luieren en een dutje doen. Wanneer heb jij het voor het laatst gedaan? Hier kunnen we leren van een kat. Schakel binnenkort eens een paar versnellingen terug, maak je agenda leeg en maak er een ‘cat-day’ van: Eat, sleep, chill, repeat… Een kat kan uitstekend uitrusten en is gek op slapen. Laat je inspireren door een slapende kat!

Denk eerst aan jezelf

Een kat denkt eerst aan zichzelf. Daar kunnen wij als mensen nog iets van leren! Bij katten is één van de belangrijkste dingen zich behaaglijke voelen. En daarvoor is het belangrijk om aan jezelf te denken en dus goed voor jezelf te zorgen. En daar is niets egoïstisch aan. Want als je niet goed voor jezelf zorgt, hoe kun je dan voor andere zorgen? Als jouw energietank leeg is, valt er niets te geven. Zo simpel is het. Hoe gelukkiger jij bent, hoe meer je te geven hebt. Dus wees niet bang om net als een kat, tijd voor jezelf te plannen. Gun jezelf zo nu en dan qualitytime; tijd die echt alleen van jou is. Introduceer een dosis ‘gezond egoïsme’ in je leven en zorg goed voor jezelf! 

Opgaan in het moment

Maar ook van honden kunnen we leren! Als je de volgende keer buiten loopt en je ziet een (spelende) hond, bedenk je dan dat we ook van deze dieren een hoop kunnen leren. Honden kunnen zich namelijk totaal overgeven aan het moment. Ze gaan helemaal op in bijvoorbeeld het spel van achter een bal aanrennen en plezier maken. Een hond is met niets anders bezig dan het huidige moment. Door hun gekwispel laten ze ons zien dat ze vrolijk zijn, klaar voor een spel of uitdaging. Wil je vrolijker zijn en je gedragen als een kwispelende hond. Ga ervoor! Speel, praat, dans, zing, lach. Het werkt aanstekelijk. 

Word (weer) een kwispelende hond

Diep van binnen zijn we allemaal kwispelende honden, maar naarmate we volwassen worden raken we steeds meer van onze spontaniteit kwijt. Baby’s lachen meer dan kinderen, kinderen meer dan jongeren, jongeren meer dan volwassenen. Met het verstrijken van de tijd lijken we onze kern en spontaniteit aan banden te leggen. De energie die in een kind en spelende hond zo vanzelf sprekend zijn, lijkt te zijn weggestopt. Ergens diep van binnen. Maar het goede nieuws is: we hebben de energie die we als kind hebben nog steeds in ons. Laten we die weer vaker naar boven halen! 

Doe & denk als een kat (of hond)

Wat we kunnen leren en overnemen van onze kat of hond? Dingen doen met onze volle aandacht, volledig in het hier-en-nu en spontaniteit. Niet bezig zijn met wat een ander ergens van vindt, de volgende afspraak of hoe we eruit zien. Volledig opgaan in en absolute overgave aan datgene wat we doen. Wat vaker rust opzoeken en genieten van slapen en een dutje doen. Vaker tijd vrij maken voor jezelf en nee zeggen als je ergens geen zin in hebt. Daar is niets mis mee.

Leestips

Wil je meer lezen over dit onderwerp en stressvrijer door het leven? Bekijk de tips tegen stress en spanning. Voor dit artikel haalde ik inspiratie uit deze boeken:

Alegria, vind vreugde in de kleine dingen van Francesc Miralles & Álex Rovira – €15,99
Inspirerend boek over het vinden van vreugde in het leven van alledag. Alegría, vreugde, is iets anders dan geluk. Maar door dagelijks vreugde te zoeken in kleine dingen en op allerlei momenten van de dag, komt echt geluk toch telkens een stapje dichterbij

Doe en denk als een kat van Stéphane Garnier – €13,99
In dit boek laat de schrijver een vrolijke manier zien wat wij van katten kunnen leren. Je leest meer over hoe we stress de kop kunnen indrukken, ons charisma kunnen vergroten en belangrijke zaken naar onze hand kunnen zetten.

Dit zijn trouwens ook direct leuke cadeautips voor als je een origineel brievenbus cadeau zoekt!

Over givv

givv is voor iedereen die op zoek is naar meer balans en rust. Die klaar is met altijd aanstaan, gelijk reageren en gebrek aan focus. Of die het simpelweg zat is om mee te gaan in de ratrace van de moderne maatschappij. givv helpt je om op een laagdrempelige en leuke manier bewuster te leven.

Slow living happy giving
Met een klein gebaar kun je een groot verschil maken. Laten we wat meer om elkaar (en onszelf) geven. givv helpt je vertragen, stil te staan en misschien zelfs te genieten van het moment. De tijd nemen voor jezelf of voor iemand om wie je geeft. Want geven is leuk! givv’s motto: slow living, happy giving.

Updates & inspiratie

Hey, je bent helemaal tot beneden gescrold. Leuk! Dan vind je het misschien ook leuk om op de hoogte blijven? Wil je af en toe wat inspiratie & tips over slow living, onthaasten, innerlijke rust of bewuster leven in je mailbox ontvangen? Laat hier je gegevens achter. Je wordt niet overladen met mails. Pinky promise.