Positieve aspecten uit de lockdown om vast te houden

De corona pandemie lijkt langzaamaan naar de achtergrond te verdwijnen. De lockdown is (lijkt?) voorbij en we kunnen ons steeds vrijer bewegen. We sluiten (jammer genoeg) zoals vroeger achteraan aan in de file en de mondkapjes zijn de deur weer uit. Corona/de lockdown heeft ook positieve dingen in gang gezet. Positieve aspecten uit de lockdown die de moeite waard zijn om vast te houden. Het gaf sommigen een duwtje in de rug om terug te gaan naar de basis. We schakelden allemaal verplicht een paar versnellinkjes terug en konden dagen in dezelfde joggingbroek vanuit huis werken.

Gaan we straks massaal weer terug naar onze oude patronen? Of houden we de positieve nieuwe gewoontes die we onszelf aanleerden erin? Wat neem jij mee uit bijna twee jaar Corona? Dit keer een aantal positieve aspecten uit de lockdown/coronaperiode om in de toekomst vast te houden, op een rij.

Massaal wandelen & meer in de natuur

Nederland ging massaal aan de wandel. Super goed natuurlijk! Lekker naar buiten en bewegen. Afspreken met anderen en buiten een wandeling maken, helemaal top! Bammetje en kannetje mee, meer heb je niet nodig. Tijd besteden in de natuur is sowieso een goed middel voor minder stress en meer innerlijke rust. Beetje jammer alleen van al die papieren zakdoekjes en andere meuk die dat met zich meebracht. Laten we het afval gewoon meenemen mensen. Al waren er ook mensen die massaal begonnen met afval opruimen, laten we dat erin houden.

Geen verplichte verjaardagen waar je niet op zit te wachten

De avondklok en corona waren een top reden om niet naar die verjaardag te gaan waar je eigenlijk niet op zat te wachten. Of om zonder excuus vroeg naar huis te gaan of iemand ‘naar huis te sturen’. En wat bleek? Veel mensen vonden het ook wel prima om een verjaardag klein te vieren of over twee of drie dagen uit te smeren. Zo was het minder chaos en had je er zelf ook nog wat aan. Laten we dit erin houden! En laten we het ‘normaal’ vinden om gewoon nee te zeggen als je ergens niet op zit te wachten of om naar huis te gaan als het 21:00 uur is.

Vaker (video) bellen met vriendinnen of familie

Even telefonisch of via hang-out bijpraten met een vriendin of je ouders! Tijdens corona werd dit ineens een stuk normaler. Je spreekt vriendinnen of familie misschien zelfs vaker dan eerder. En het leek of je meer tijd en focus had om echt een gesprek te voeren en naar ze luisteren. Met meerdere vriendinnen online bijkletsen? Dat was zo geregeld. Zo spreek je elkaar toch en kost het nauwelijks tijd of moeite. Moeten we vaker doen.

Minder in de auto en in de file

Tja dit behoeft eigenlijk nauwelijks tekst en uitleg. Minder autorijden en geen files. Hoe fijn is dat! Niet alleen beter voor het milieu, maar voor veel mensen ook goed voor de bloeddruk of stress levels. Laten we thuiswerken en dus minder autorijden er alsjeblieft inhouden!

Door thuiswerken houd je tijd over (als je het goed doet…)

Thuiswerken is top! Tenminste als je een fijne thuiswerkplek hebt en voldoende ruimte. Corona heeft laten zien dat het makkelijk kan en dat we veel minder tijd op kantoor hoeven te zijn. Je houdt zeeën van tijd over en kunt tussendoor lekker een wasje draaien of buiten een wandeling maken. Je wordt minder gestoord door collega’s die iets van je willen of collega’s die binnen gehoorsafstand van de hele kantoortuin hun weekend aan het bespreken zijn. Je voelt je al met al een stuk minder opgejaagd. Wat mij betreft top! De uren dat je thuiswerkt zijn vaak megaproductief en je hebt aan het eind van de dag ook de was gedaan. 

Uiteraard is de valkuil om achter je laptop vastgeplakt te zitten en uren achtereen door te werken. Om er na drie dagen achter te komen dat je amper buiten bent geweest. Wil je dit voorkomen? Download bijvoorbeeld de app Flow. Hiermee kun je instellen dat er na 25 of 30 minuten een alarm afgaat dat je eraan herinnert om pauze te nemen. Of spreek met je huisgenoot (of een vriend/vriendin) af om samen te lunchen of een wandeling te maken na de lunch. 

Meer ruimte voor niets doen

De lockdown gaf ons ook de mogelijkheid om wat vaker niets te doen. We hoefden ineens een stuk minder en dat geeft rust. Minder moeten, minder chaos, minder keuzestress en meer ruimte om niets te doen. Ofwel meer rust in je hoofd. Al is niet iedereen even goed in ‘niksen’… Wil je overigens beter worden in ‘niksen’? Dan kun je heel wat leren van een kat! Hoe dat zit? Lees je hier.

Dus waar houden we aan vast?

De positieve aspecten uit de lockdown die we erin moeten houden in de toekomst? Meer niksen, minder moeten. Meer thuis werken, minder afleiding. Meer focus, productiviteit & flow, minder in de file staan. Meer tijd voor familie en vrienden, minder verplichtingen. Meer tijd in de natuur, meer nee zeggen tegen afspraken waar je niet op zit te wachten en meer tijd thuis. Meer rust in je hoofd en jezelf niet meer continue opgejaagd voelen

Over givv

givv is voor iedereen die op zoek is naar meer balans en rust. Die klaar is met altijd aanstaan, gelijk reageren en gebrek aan focus. Of die het simpelweg zat is om mee te gaan in de ratrace van de moderne maatschappij. givv helpt je om op een laagdrempelige en leuke manier bewuster te leven.

Slow living happy giving
Met een klein gebaar kun je een groot verschil maken. Laten we wat meer om elkaar (en onszelf) geven. givv helpt je vertragen, stil te staan en misschien zelfs te genieten van het moment. De tijd nemen voor jezelf of voor iemand om wie je geeft. Want geven is leuk! givv’s motto: slow living, happy giving.

Updates & inspiratie

Hey, je bent helemaal tot beneden gescrold. Leuk! Dan vind je het misschien ook leuk om op de hoogte blijven? Wil je af en toe wat inspiratie & tips over slow living, onthaasten, innerlijke rust of bewuster leven in je mailbox ontvangen? Laat hier je gegevens achter. Je wordt niet overladen met mails. Pinky promise.