Tijd is het nieuwe geld

In sommige landen weten ze het al langer: welzijn is belangrijker dan welvaart. Geld wordt steeds vaker ondergeschikt aan tijd. Tijd is meer waard dan geld. Steeds meer mensen willen liever een baan waarin ze gelukkig zijn, vrijheid hebben of minder uren hoeven te werken dan een hoger salaris of een bonus.

Een kortere werkweek

Een kortere werkweek betekent meer tijd voor de dingen die echt belangrijk zijn. En dat is heel wat waard! Er zijn maar weinig mensen die aan het eind van hun leven zullen zeggen “was ik maar wat vaker op kantoor geweest” of “had ik maar langere dagen gewerkt”. En het mooie is dat minder uur werken vaak nauwelijks impact heeft op onze productiviteit. Door kortere dagen te werken worden we in veel gevallen zelfs productiever en krijgt creativiteit meer ruimte.

Meer tijd en dus minder werken heeft veel voordelen. Je wordt er gelukkiger van! Er is namelijk meer tijd voor hobby’s, sociale activiteiten, tijd om op te laden en te ontspannen. Altijd aan staan kost ons brein namelijk veel energie. Bewust de keuze maken voor meer vrije tijd en dus vrijheid kan veel positieve effecten hebben op ons welzijn.

In IJsland hebben ze tegenwoordig een vierdaagse werkweek en het is een succes. Wat bleek? De productiviteit van mensen die 40 uur werkten versus mensen die 36 uur werkten was hetzelfde. Mensen die 60 uur werken worden vaak gezien als succesvol, maar is dat wel echt zo? Want hoe productief ben je eigenlijk nog met lange dagen en weinig tijd om op te laden?

Happyhollics

Werken omdat je het leuk vindt en je iets wil toevoegen. Dat is wat de nieuwe generatie werknemers wil. Voldoening halen uit je werk. Dit schrijft ook Itamar Sharon, hij schreef er zelfs een boek over: “Leiding geven aan mensen die het niet doen voor de poen”. Hij noemt deze nieuwe generatie werknemers de Happyholics; mensen die op zoek zijn naar geluk en zingeving in het werk. Volgens Itamar zijn er voor happyholics vijf belangrijke aspecten die op de werkvloer spelen:

  • Persoonlijk contact
  • Waardering
  • Vrijheid
  • Zingeving
  • Persoonlijke ontwikkeling

Geef je hier als werkgever geen of te weinig aandacht? Dan lopen je medewerkers weg. Werkgevers zouden meer aandacht moeten geven aan deze punten. Misschien is waardering, naast vrijheid wel de belangrijkste. Waardering voor elkaars expertise en het werk dat je doet. Een complimentje op zijn tijd kan dus geen kwaad. Voel jij je ook een happyholic?

Over givv

givv is voor iedereen die op zoek is naar meer balans en rust. Die klaar is met altijd aanstaan, gelijk reageren en gebrek aan focus. Of die het simpelweg zat is om mee te gaan in de ratrace van de moderne maatschappij. givv helpt je om op een laagdrempelige en leuke manier bewuster te leven.

Slow living happy giving
Met een klein gebaar kun je een groot verschil maken. Laten we wat meer om elkaar (en onszelf) geven. givv helpt je vertragen, stil te staan en misschien zelfs te genieten van het moment. De tijd nemen voor jezelf of voor iemand om wie je geeft. Want geven is leuk! givv’s motto: slow living, happy giving.

Updates & inspiratie

Hey, je bent helemaal tot beneden gescrold. Leuk! Dan vind je het misschien ook leuk om op de hoogte blijven? Wil je af en toe wat inspiratie & tips over slow living, onthaasten, innerlijke rust of bewuster leven in je mailbox ontvangen? Laat hier je gegevens achter. Je wordt niet overladen met mails. Pinky promise.